Bedankpagina website: de ultieme gids

Het is misschien wel één van de meest onderschatte pagina’s in je website: de bedankpagina. Toch kan de bedankpagina een enorme impact hebben op de effectiviteit van je complete bedrijfsstrategie.

Toen ik als marketeer graag de effectiviteit van mijn marketinginspanningen wilde meten, liep ik er tegenaan dat een ‘bedankpagina’ daarbij goed kon helpen. Ook voor de gebruiksvriendelijkheid kwam een bedankpagina goed uit, omdat je hiermee het inschrijfproces correct afrondt.

Een handige toepassing dus, maar ik kwam erachter dat er veel meer mogelijk was met een bedankpagina dan ik dacht. 

Een bedankpagina is namelijk veel meer dan een simpel ‘dankjewel’. Het is een krachtig hulpmiddel voor klantenbinding, dataverzameling, en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring op je website. 

Waarom een bedankpagina

Hieronder noemen we een aantal voordelen op een rijtje waarom een bedankpagina belangrijk is:

  • Bevestiging van geslaagde actie;
  • Kans voor extra engagement;
  • Stimuleren van gebruikersgeluk;
  • Feedback en onderzoek;
  • SEO voordelen.

Lees hieronder waarom en vooral ook hoe je hier zelf op inspeelt!

1. Bevestiging van geslaagde actie 

Uiteindelijk is dit het allerbelangrijkste. Als iemand een formulier invult of een aankoop doet, geeft een bedankpagina de bezoeker de bevestiging dat alles goed is gegaan. Dit is geruststellend en verbetert de gebruikerservaring.

Tip: schrijf dus een sterke en duidelijke bevestigingstekst. 

Voorbeeld:
“Bedankt voor uw aanvraag voor website advies meneer Renkema. Wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met u op.”

Tip: Bevestig hierin de actie van de bezoeker.

Voorbeeld:
Jouw e-mailadres is aangemeld voor de nieuwsbrief van Noorderinzicht. Bedankt voor je interesse.

Tip: complimenteer de bezoeker met het doen van zijn actie

Voorbeeld lead generatie: 
“Slim, je hebt een aanvraag website advies gedaan! Klaarblijkelijk begrijp je het belang van een snelle, gebruiksvriendelijke website voor jouw bedrijf. Laten we kijken of wij daarin wat voor je kunnen betekenen.”

Voorbeeld e-commerce: 
“Goede keuze! Je hebt succesvol een [product x] besteld. In je mailbox zit binnen enkele minuten een bestelbevestiging en wij zorgen er op de achtergrond voor dat jouw pakketje zo snel mogelijk jouw kant op komt.”

Tip: Stel bezoekers gerust

“Bedankt voor uw aanvraag voor website advies meneer Renkema. Wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met u op. U hoeft in de tussentijd niets te doen.”

Andere vormen van geruststelling zijn bijvoorbeeld het noemen van;

  • eventuele retourmogelijkheden
  • openingstijden klantenservice
  • contactgegevens van bijvoorbeeld de klantenservice

PS: de mate van aandacht van bezoekers is hier erg hoog! Dit brengt ons ook op voordeel 2..

2. Kans voor extra engagement

Zoals gezegd is de bezoeker na een conversie, zoals een aankoop of inschrijving, vaak extra betrokken. Op de bedankpagina kun je op deze betrokkenheid inspelen. Denk hierbij aan het aanbieden van relevante downloads, het aanmoedigen van sociale media interactie, of het presenteren van gerelateerde producten of diensten.

Tip: presenteer een upsell

Een mooie kans om je product of dienst te presenteren. De bezoeker (of klant) heeft immers interesse getoond in jouw product of dienst en is in deze fase zeer alert. 

Logische vervolgstappen of ‘upsells’ in deze fase zijn:

  • stimuleren van mond-tot-mond reclame: laat de gebruiker andere mensen attenderen op de uitgevoerde actie – op een relevante wijze uiteraard.
  • aanbieden van een speciale aanbieding: bijvoorbeeld voor een herhaalaankoop. Pas op dat dit niet een misleidende aanbieding is, maar een persoonlijke, geschikte aanbieding passend bij de klant.  
  • vasthouden van bezoeker (retentie): stel een gratis PDF, whitepaper, inspirerende nieuwsbrief of relevante pagina op je website voor.

Voorbeeld: 
Leuk dat u onze gratis PDF Checklist: ‘User Experience (UX) in 2024’ hebt aangevraagd. We hebben het bestand – as we speak – naar uw mailbox verzonden. Het kan even duren voordat u de mail ontvangt. Check voor de zekerheid ook even uw spambox. 

Veel leesplezier! 

PS: Wist u dat Noorderinzicht ook gespecialiseerd is in het optimaliseren van User Experience (UX) op jouw website? Neem hieronder gerust contact op met ons of keer terug naar home.

Tip: stel jezelf voor

In plaats van een upsell voor te stellen, kun je ook vertellen wie je bent, wat jouw verhaal is en waarom je bent begonnen. 

Tip: zorg voor voldoening door het ‘waarom’ van je bedrijf te noemen

Door te noemen waarom je doet wat je doet kun je op een dieper niveau een relatie opbouwen met je klanten. Dit stimuleert vertrouwen, transparantie en verdere actie. Maar het versterkt ook je merkverhaal en mond tot mond reclame.  

3. Stimuleren van gebruikers geluk

Een bedankpagina is ook direct een kans om een positieve relatie op te bouwen. Een persoonlijke beleving en sterke gebruikerservaring kan bijdragen aan gebruikersgeluk, klantloyaliteit en mond tot mond reclame.

Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke boodschap zoals een handgeschreven tekst of handtekening van de eigenaar,oprichter of contactpersoon.

Tip: benadruk de service

Geef bijvoorbeeld aan hoe mensen jouw bedrijf kunnen bereiken wanneer er iets is. Of geef aan dat er iemand contact zal opnemen met de desbetreffende persoon om het proces een vervolg te geven.

Voorbeeld:  

“We zijn er voor jou! Als je vragen hebt over je aankoop, staan onze vriendelijke klantenservice medewerkers altijd klaar om te helpen.”

4. Feedback en onderzoek

Je zou zelfs van het moment gebruik kunnen maken om bezoekers te vragen om feedback of kort onderzoek. Vraag bijvoorbeeld waarom bezoekers voor je hebben gekozen of wat je aan de ervaring zou kunnen verbeteren. Dit geeft waardevolle inzichten in de wensen, behoeften en voorkeuren van je klanten.

Mocht iets eventueel vaak niet duidelijk zijn, dan zou dit zelfs ook een mooi moment kunnen zijn voor service. Daar kun je immers pas op inspelen als je hier inzicht in hebt door middel van enquête of onderzoek.

Tip: NPS enquête

Een van de meest vriendelijke manieren om feedback te verzamelen is een ingebouwde ‘NPS (Net Promoter Score)’ toetsing mogelijkheid. 

5. SEO-voordeel

Hoewel een bedankpagina niet op een ‘directe’ wijze bijdraagt aan zoekmachineoptimalisatie (SEO), helpt het verbeteren van de gebruikerservaring en klanttevredenheid wel ‘indirect’ de SEO-prestaties. Dit komt doordat zoekmachines websites waarderen die een goede gebruikerservaring bieden.

Tip: zet de bedankpagina op ‘no-index’. 

Om te voorkomen dat de bedankpagina voor valse data zorgt is het belangrijk om deze op ‘no-index’ te zetten. Vaak is dit in één klik (vinkje) geregeld. Mocht je hier niet uitkomen, vraag je websitebouwer! Of vraag ons om hulp.

Conclusie

Kortom, de bedankpagina is een belangrijke pagina op je website en je kunt er alle kanten mee uit. Veel succes met het inzetten van de bedankpagina op jouw website!

Vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.