Google Mijn Bedrijf Optimaliseren: 12 Tips

In een wereld waar de eerste kennismaking met een bedrijf vaak via een zoekopdracht start, biedt ‘Google Mijn Bedrijf’ een unieke kans om op te vallen in de zoekresultaten. 

Dit gratis platform van Google maakt het mogelijk om bedrijfsinformatie overzichtelijk en toegankelijk te presenteren in Google Zoeken én (niet te vergeten) Google Maps. 

Het functioneert als een digitaal uithangbord, waarbij klanten in één oogopslag alles kunnen zien wat ze moeten weten – van openingstijden tot klantrecensies. 

Bovendien biedt Google Mijn Bedrijf ook inzichten in hoe klanten jouw bedrijf vinden en contact zoeken, wat cruciaal is voor je marketingstrategie. 

In dit artikel verkennen we de diverse voordelen van Google Mijn Bedrijf en hoe je deze tool effectief kunt optimaliseren om de zichtbaarheid en interactie met jouw klanten te verbeteren!

Voordat je zaken kunt aanpassen, dien je je bedrijfsprofiel op Google Mijn Bedrijf te claimen. Dit verifieert dat jij de eigenaar of beheerder bent van het bedrijf dat wordt vermeld.

1. Bedrijfsprofiel claimen

Bekijk het stappenplan van Google voor het claimen van je bedrijfsprofiel (up-to-date).

Zodra je bedrijfseigenaar bent kun je aanpassingen doen om je Google Mijn Bedrijf profiel te optimaliseren. Zie ook de screenshot hieronder:

2. Informatie zo volledig mogelijk invullen

Vul alle basisinformatie van je bedrijf (zoals naam, adres, telefoonnummer, website, service gebied en openingstijden) correct en volledig in. Consistentie is hierbij belangrijk, zodat de informatie overeenkomt met wat er op andere online platforms staat. En dat het overeenkomt met wat er op de website staat uiteraard.

3. Categorieën kiezen

Selecteer relevante categorieën die nauwkeurig weergeven wat je bedrijf doet. Dit helpt Google om je bedrijf te tonen aan de juiste gebruikers.

Tip: gebruik de GMBspy Chrome extensie om erachter te komen welke categorieën jouw concurrenten gebruiken. 

4. Google Posts inzetten

Google Posts Gebruiken: Maak gebruik van Google Posts om updates, aanbiedingen, evenementen of nieuws over je bedrijf te delen. Dit houdt je profiel actief en engaging.

5. Recensies beheren

Moedig klanten aan om recensies achter te laten en probeer zoveel mogelijk te reageren op de recensies. Het liefst altijd zo professioneel mogelijk op zowel positieve als negatieve recensies. Dit toont aan dat je waarde hecht aan feedback! En dat je positieve recensies waardeert. 

6. Verwerk zoekwoorden in het Google Mijn Bedrijf profiel

Om ervoor te zorgen dat Google jouw GMB-profiel op de juiste zoekwoorden waardeert is het van belang om de juiste zoekwoorden te verwerken.

Interessante plekken om de zoekwoorden in te verwerken zijn:

  • Producten en diensten;
  • Bedrijfstitel;
  • Bedrijfsomschrijving;
  • Bestandsnamen van afbeeldingen en video’s;
  • Reacties op reviews. 

Probeer het zoekwoord niet over te gebruiken. Het moet wel logisch en goed leesbaar blijven. 

Tenslotte is het handig om verschillende variaties van zoekwoorden te gebruiken. Dit heeft SEO voordelen maar hierin geldt ook weer: zorg dat het prettig leesbaar is en blijft. 

7. Activeer chatten in Google Mijn Bedrijf (of juist niet)

Activeer de chatten-functie in GMB, zodat klanten direct via het platform contact met je kunnen opnemen.

Tip: zorg dat je de meldingen hebt aanstaan (zowel op desktop als mobiel) zodat je zo snel mogelijk kunt schakelen met je klanten.

8. Vraag en antwoord (FAQ) toevoegen

Houd de vragen-en-antwoorden sectie in de gaten en zorg voor accurate en correcte antwoorden. Je kunt ook veelgestelde vragen zelf toevoegen en beantwoorden.

9. Meet bezoeken uit GMB met behulp van UTM tracking

Bekijk de inzichten die Google biedt om te begrijpen hoe bezoekers je profiel vinden en er interactie mee hebben. Deze data kan waardevol zijn voor het verder optimaliseren van je strategie.

Tip: download gratis onze UTM Generator waarmee je kosteloos een UTM 

Tip: Maak gratis gebruik van de UTM Builder (o.a. geschikt voor Google Analytics 4)

10. Diensten en producten toevoegen

Diensten en producten toevoegen: Als je specifieke diensten of producten aanbiedt, zorg dan dat deze duidelijk vermeld staan in je GMB-profiel. Dit helpt bij het aantrekken van de juiste klanten.

11. Foto’s toevoegen

Voeg (regelmatig) nieuwe foto’s en/of video’s van je bedrijf, producten of diensten toe. Dit maakt je profiel aantrekkelijker en geeft een actueel beeld van je bedrijf.

Zorg er ook voor dat deze foto’s en video’s van hoge kwaliteit zijn. 

12. Blijf het Google Mijn Bedrijf profiel actueel houden

Update je profiel regelmatig met eventuele wijzigingen in openingstijden, contactgegevens of andere belangrijke bedrijfsinformatie.